Home > OS > Windows 7: shorcut-uri utile

Windows 7: shorcut-uri utile

Windows 7 este unul dintre cele mai keyboard-friendly sisteme de operare de pana acum.
Exista multe shortcut-uri, urmeaza 10 din cele mai utile.

Start Menu search: tasta Windows

Una dintre cele mai putin folosite / apreciate feature-uri mostenite din Windows Vista. O simpla apasare a tastei Windows activeaza meniul, dupa care poti tasta primele litere ale unui program, setare din Control Panel, document Word / Excel sau orice altceva. Un Enter dupa lanseaza direct aplicatia respectiva.

Minimalizarea aplicatiilor: tasta Windows + Home

Aceasta combinatie iti minimalizeaza toate ferestrele mai putin cea activa. Reapasarea le mareste inapoi.

Ferestrele transparente: tasta Windows + Space

Aceasta combinatie este echivalentul tinerii mouse-ului peste coltul din dreapta jos al ecranului. Foarte util cand ai nevoie sa vezi ceva pe desktop, inutil daca vrei sa si folosesti ceva de acolo. Transparenta ramane activa atata timp cat tii apasata tasta Windows.

Lansare rapida aplicatii din Quick Launch: tasta Windows + (1-9)

Aplicatii din taskbar nu mai au acelasi comportament ca in XP / Vista. Daca apesti tasta Windows + 1, va fi lansata prima aplicatie din taskbar.

Lansarea rapida a oricarei aplicatii: Hotkey

La fel ca in Vista, se pot asigna shortcut-uri oricarei aplicatii. Click dreapta pe iconita programului respectiv, Properties, apoi click pe tab-ul Shortcut.

Docarea ferestrelor deschise: tasta Windows + sageata stanga / dreapta

Un shortcut util celor care folosesc monitoare wide.  Aceasta combinatie lipeste fereastra activa de partea stanga (sau dreapta) a monitorului, in acelasi timp maximizand-o pe verticala.

Marirea: tasta Windows + (+)

Apasarea acestei combinatii face zoom-in acolo unde se gaseste cursorul. Apasarea de mai multe ori mareste din ce in ce mai mult. Tasta Windows + (-) face zoom-out.

Deschiderea setarilor pentru modul de prezentare: tasta Windows + P

Combinatie utila pentru cei care folosesc des video-proiectoare. Apasarea Windows + P activeaza un meniu pentru setarile monitorului. Click pe Duplicate sau Projector Only pentru vizualizarea si pe monitor si pe proiector (sau doar pe proiector) sau Extend daca ai doua monitoare si vrei un mod unificat de vizualizare pe cele doua.

Crearea unui director nou: Ctrl + Shift + N

Crearea de foldere a devenit mult mai usoara. In orice fereastra activa de Windows Explorer (sau direct pe Desktop) apasa combinatia pentru a crea un folder nou. Ramane doar sa denumesti directorul cum doresti.

Aducerea widget-urilor in fata: tasta Windows + G

Spre deosebire de Vista, widget-urile nu mai sunt limitate la spatiul sidebar-ului. Combinatia de taste le aduce in view-ul curent, de unde poti lucra cu ele.

Bineinteles, exista multe alte shortcut-uri. Intr-un articol viitor le vom insirui si pe acestea.

Ai vreun shortcut pe care il consideri util / esential si nu apare aici. Comenteaza te rog mai jos!

Categories: OS Tags: , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.